
طرز تهیه انواع ترشی
در اینبخش با طرز تهیه انواع ترشی آشنا میشویم. ترشی ها پای ثابت سفره هاي مـا هستند، اشتهای مـا را بیشتر می کنند و طعم غذاها را بهتر. خوردن ترشی برای بدن فواید زیادی دارد و البته با چربی بالای برخی غذاها هم مبارزه می کند، دنیای ترشی ها خیلی گسترده اسـت و تمام ملل هاي جهان با آن آشنا هستند. در ادامه این مطلب طرز تهیه بهترین ترشی ها رابه شـما می آموزیم/
در ابتدا روش آماده سازی مواد ترشی
سبزیجات سالم ومرتب را انتخاب کنید. هماهنگ بودن خیلی مهم اسـت. اگر می خواهید مثلاً ترشی بادمجان درست کنید، سعی کنید اندازه آنها یکسان باشد. آنها را تمیز بشویید و خشک کنید. سبزیجات رابه شکل دلخواه خود درآورید. انواع شکل حلقه حلقه، خلالی، نگینی و سایر اشکالی کـه دوست دارید. برای اینکار هم می توان از چاقوی تیز استفاده کرد و هم رنده مخصوص برش سبزیجات.
آماده کردن ادویه:
آنها را طعمدار کنید. برای اینکار ادویه ترشی و نمک را داخل شیشه بریزید. گاهی اوقات ادویهها همراه آب ترشی کمی قل می خورند.
ترکیب مایع ترشی را انتخاب کنید:
سرکه مورد نظرتان را انتخاب کنید. نوع سرکه انتخابی بستگی بـه دستورالعمل و هم چنین مواد مورد استفاده دارد. سرکه همراه با مقداری شکر، نمک ودر صورت دلخواه فلفل قرمز ترکیب می شود تا طعم بگیرد.
جوش آوردن مایع ترشی:
مواد مایع ترشی را داخل یک قابلمه یا ماهیتابه گود ریخته و آن رابه جوش برسانید. آنرا فورا از روی گاز بردارید و بگذارید بـه دمای اتاق برسد.
ترکیب سبزیجات و مایع ترشی:
سبزیجات خرد شده را برداشته ودر شیشه بریزید. مایعی کـه در اثر خرد کردن سبزیجات در کاسه مانده را دور بریزید. مایع آماده شده ترشی را روی آنها بریزید.
سعی کنید مواد رابه صورت لایه لایه بگذارید. یعنی سبزیجات را قدری گذاشته، سبزی خوشبو «شوید، جعفری، گشنیز، ترخون و غیره»، سیر و زنجبیل را لابلای آنها قرار دهید. طوری سبزیجات و مایع ترشی را در شیشه قرار دهید کـه مایع روی ترشیها را کاملا بپوشاند.
آماده شدن ترشی:
بالای ترشی را کمی خالی بگذارید «۱ سانت» سپس درب شیشه را کامل ببندید. آنرا روی کابینت بگذارید تا خنک شود سپس در یخچال نگهداری کنید. در یخچال فرایند ترشی شدن سبزیجات انجام می گیرد. در صورتی کـه ترشی و شیشه را طبق دستورالعمل در حمام آب جوش بگذارید و کاملا هواگیری و استریل کنید بـه مدت طولانی میتوانید آنرا نگهداری کنید.
طبق معمول ترشیهاي عادی را ظرف ۲ هفته باید مصرف کرد. حالا ترشی شـما آماده اسـت می توانید آنرا همراه غذاهایي مثل ساندویچ، سالاد، پلو، خورش، کباب و… استفاده کنید. ترشی پیاز و کلم با اغلب غذاها همراه می شوند و ترشی لبو را میتوان داخل ساندویچهاي فست فودی و ساندویچهاي خانگی با نان لواش، استفاده کرد.
ترشی بادمجان
این ترشی رابا اغلب غذاها میتوان سرو کرد. بخصوص با غذاهایي کـه حاوی مرغ باشند. ترشی بادمجان طبق معمول با بادمجان هاي نرسیده درست میشود، چون آنها شیرینتر هستند و بادمجان وقتی آن قدر رشد کند کـه بـه موعد بذرگیری برسد «بعضی از بوتههاي بادمجان را نمیچینند تا بزرگ شده و بذر آنها را برداشت کنند» طبق معمول دانههایش تلخ می شود.
البته نوع بادمجان هم بسیار مهم اسـت. در بعضی از مناطق کشور بادمجانهاي سبز و کوچک را میچینند و تبدیل بـه ترشی می کنند. اگر در منطقه شـما بادمجان جوان وجود ندارد بـه دنبال انواعی باشید کـه دانههاي تلخ ندارند مثل بادمجانهایي کـه طرح کشیده و کمی خمیدگی در قسمت پایین دارند کـه بعضی بـه آنها بادمجان رشتی میگویند.
مواد لازم
نمک: ۱ و ۱/۲ قاشق چایخوری
شکر: ۱ و ۱/۲ قاشق چایخوری
سرکه سفید: ۱ و ۱/۴ پیمانه
آب: ۲ و ۱/۲ پیمانه
تخم گشنیز: ۲ قاشق چایخوری
سر: ۵ حبه، دو نیم شده
بادمجان: ۷۰۰ گرم
روغن زیتون و گشنیز و جعفری: مقداری برای سرو
طرز تهیه
۱. بادمجانهاي هم اندازه از نظر طول و قطر را انتخاب کنید. بادمجانهاي جوان و نرسیده بهتر هستند. آنها را بدون جدا کردن کلاهک از ته برش بزنید. باید بـه صورت دو برش ضربدری عمودی باشند. برشها را تا بالای بادمجان و نزدیک بـه ساقه ادامه دهید، اما مواظب باشید کـه جدا نشوند. مـا میخواهیم بادمجان رابه صورت درسته استفاده کنیم.
۲. داخل قابلمهاي با اندازه متوسط، ۶ ماده اول را ریخته و بگذارید گرم شوند. نیازی نیست بجوشد.
۳. بادمجانها را داخل مایع گرم شده قرار داده و بـه آرامی حدود ۸ تا ۱۰ یا تا زمانی کـه بادمجانها نرم شوند، بگذارید داخل مایع روی گاز بمانند. بادمجانهاي کوچک تر سریع تر نرم میشوند؛ بنابر این اجازه دهید تا همه ی آنها نرم شوند.
۴. پس از خنک شدن، با استفاده از انبر آشپزی بادمجانها را برداشته و داخل شیشههاي آماده شده استریل بگذارید. ساقهها رو بـه بالا باشند. مایعی کـه بادمجانها در آن جوشیدهاند را روی آنها بریزید. آنها رابه مدت ۱۲ ساعت دریخچال بگذارید سپس سرو کنید. موقع سرو کردن، بادمجان را در بشقاب یا ظرف تخت دیگر بگذارید و روی آنها روغن زیتون و جعفری و گشنیز خرد شده بریزید.
۵. آنها رابه مدت ۴ هفته در یخچال نگهداری کنید. درضمن علاوه بر ادویههاي گفته شده می توانید از تخم رازیانه، دانه فلفل سیاه، دانه زیره و … استفاده کنید.
ترشی کلم بنفش
برای اینکـه ترشی کلم بنفش مـا خوب دربیاید باید آنرا خیلی ظریف برش بزنیم. برای اینکار باید از چاقوی بسیار تیز یا رنده صفحهاي استفاده کنید. برای این ترشی از سرکه سیب استفاده می شود، اما شـما میتوانید از سرکه قرمز هم بجای آن استفاده کنید.
در مورد ادویه هم میتوانید ادویههاي مورد علاقه خودتان را استفاده کنید. این ترشی را می توان برای انواع غذاها استفاده کرد؛ مثلاً بعنوان بغل بشقابی همراه با اسکرامبل تخم مرغ یا تخم مرغ سرخ کرده. برای ساندویچهاي کبابی، برگر یا ماهی، همراه با سبزیجات برشته یا انواع رپ و ساندویچ گیاهی مثل فلافل کـه واقعا عالی اسـت.
مواد لازم
کلم بنفش: ۱/۲ یک شماره «۵ تا ۶ پیمانه رنده شده»
آب: ۱ پیمانه
سرکه سیب: ۱ پیمانه
شکر: ۱ قاشق غذاخوری
سیر: ۴ حبه، له شده
برگ بو: ۲ شماره
نمک دریا: ۱ قاشق چایخوری
طرز تهیه
۱. وسط کلم بنفش را جدا کنید و آنرا خیلی ظریف برش بزنید. اینکار رابا استفاده از چاقوی تیز یا رنده صفحهاي انجام دهید. کلمهاي خرد شده رابه طور مساوی داخل ۲ شیشه تقسیم کنید. داخل کاسهاي کوجک، آب، سرکه و شکر را بهم بزنید. از لبه بزرگ چاقو برای له کردن سیر استفاده کنید. حبههاي سیر له شده، برگ بوها و نمک دریا رابه مایع اضافه کنید.
۳. داخل هر شیشه نیمی از مخلوط را بریزید تا بـه مقدار مساوی داخل شیشهها مایع، سیر و برگ بود باشد. مایع ترشی روی تکههاي کلم را بـه طور کامل نخواهد پوشاند و ممکن اسـت تا وسط شیشه بیاید. درب شیشه را محکم ببندید و آن رابه مدت ۳/۵ تا ۴ ساعت در دمای اتاق بگذارید بماند.
۴. بعد از ۳ تا ۴ ساعت آنرا داخل یخچال بگذارید. وقتی ترشی خنک شد، از خوردن آن لذت ببرید. این ترشی را نهایتا بـه مدت ۲ هفته میتوان در یخچال نگهداری کنید. توجه کنید کـه میتوانید بجای کلم بنفش از کلم سبز هم استفاده کنید. میتوانید از ادویه ترشی دلخواه تان برای این ترشی استفاده کنید.
ترشی هویج و تربچه
ترشی هویج و تربچه ادامهاي ست بر ترشی ترب سفید و هویج ویتنامی. این مدل برای افراد خلاقی ست کـه دوست دارند همیشه چیزهاي جدید را امتحان کنند. این نوع ترشی با هویج رشتهاي و ترب حلقهاي درست می شود. مثل انواع کاریها، پاستاها و حتی پلوهاي ایرانی. این ترشی، چند ساعت پس از درست شدن، آماده خوردن اسـت.
اما اگر میخواهید یک ترشی خوش طعم داشته باشید بهتر اسـت کمی صبر کنید. در این جا از تخم خردل و تخم گشنیز بعنوان ادویه استفاده شده کـه در اکثر ترشیها هم ازآنها استفاده میشود. برای اینکـه عطر و طعم ادویهها بهتر در ترشی فرو برو با پشت چاقو روی آنها فشار آورید تا کمی ترک بردارند، اما خرد نشوند. اینکار رابه صورت جداگانه روی خردل و گشنیز انجام دهید، چون اندازه آنها باهم متفاوت اسـت.
مواد لازم
تربچه قرمز: ۵ شماره
هویج: ۱ شماره متوسط
آب: ۳/۴ پیمانه
سرکه سیب: ۳/۴ پیمانه
نمک دانه ریز: ۱ و ۱/۲ قاشق چایخوری
تخم خردل زرد: ۱ قاشق چایخوری
تخم گشنیز: ۱ قاشق چایخوری
طرز تهیه
۱. داخل ماهیتابه گود کوچکی، آب، سرکه، شکر، نمک، تخم خردل و تخم گشنیز را ریخته و آنها را گرم کنید تا زمانی کـه شروع بـه قل خوردن کند و نمک و شکر حل شود. هویج و تربچه رابا هم مخلوط کنید ودر شیشههایتمیز استریل قرار دهید. سعی کنید از شیشههاي با حجم نیم کیلو استفاده کنید.
مخلوط سرکه را روی سبزیجات داخل شیشه بریزید تا حدی کـه شیشه پر شود. بگذارید شیشهها خنک شوند ودر این حین فرایند تخمیر آنها انجام گیرد. پس از خنک شدن، آننها را در یخچال بگذارید. پس از چند ساعت میتوانید ترشی را استفاده کنید، اما بنظر مـن آنها پس از ۱ تا ۲ هفته بهتر خواهند شد.
ترشی سبزیجات ایتالیایی
Giardiniera اصطلاحی کلی برای ترشیهایي ست کـه با سبزیجات درست می شود. این ترشیهاي ایتالیایی انواع مختلفی دارند و با سبزیجت مختلفی درست می شوند کـه در کشور مـا بعنوان ترشی مخلوط شناخته میشوند.
این ترشی برای همراهی با انواع غذاها مثل برگرها، سالاد پاستا، تخم مرغ «املت»، هات داگ، سالاد تن، ساندویچ و … استفده میشود. این ترشی بدلیل استفاده از سبزیجات مختلف، رنگارنگ و زیباست. دراین ترشی از فلفل دلمهاي، هویج، گل کلم، زیتون، هالوپینو و کرفس استفاده می شود.
مواد لازم
گل کلم: ۱/۲ یک شماره، خرد شده بـه گلهاي کوچک
کرفس: ۱۰ شاخه، نگینی شده
هویج: ۵ شماره، نگینی یا حلقهاي
فلفل دلمهاي قرمز: ۲ شماره، نگینی شده
زیتون بدون هسته: ۱ پیمانه حلقه شده
فلفل سرانو: ۴ شماره
ادویه برای هر شیشه
اورگانوی خشک: ۱/۲ قاشق چایخوری
تخم گشنیز: ۱/۲ قاشق چایخوری
تخم خردل زرد: ۱/۴ قاشق چایخوری
تخم رازیانه: ۱/۴ قاشق چایخوری
دانه فلفل سیاه: ۱/۴ قاشق چایخوری
فلفل چیلی قرمز خرد شده: ۱/۴ قاشق چایخوری
تخم کرفس: ۱/۸ قاشق چایخوری
برگ بو: ۱ شماره
سیر: ۱ حبه، دو نیم شده
روغن زیتون فوق بکر: ۱ قاشق غذاخوری
مایع ترشی
سرکه سفید: ۴ پیمانه
آب: ۴ پیمانه
نمک: ۲ قاشق چایخوری
انواع ترشی و تمام نکاتی کـه باید راجع بـه این خوراکی بدانید
طرز تهیه
۱. سبزیجات خرد شده را داخل ظرف یا کاسه واکنش ناپذیر بریزید. ۱/۴ پیمانه نمک ساده را روی سبزیجات بریزید و آب کافی بریزید تا روی آنها را بپوشاند. بگذارید سبزیجات داخل آب نمک بمانند و بـه مدت ۶ ساعت یا یک شب تا صبح خیس بخورند.
۲. برای آماده کردن شیشهها، ادویهها رابه اندازه گفته شده داخل هر کدام از شیشهها بریزید، سیر و روغن زیتون را بگذارید برای بعد از آماده شدن مایع ترشی. در صورتی کـه می خواهید ترشی شـما تند شود، مقداری فلفل قرمز خرد شده را اضافه کنید و اگر دوست دارید طعم ملایمی داشته باشد، آنرا حذف کنید.
۳. سبزیجات را شسته و آبکشی کنید و آنها را بین شیشهها تقسیم کنید. سبزیجات را داخل شیشه فشار دهید تا چفت هم شوند. سیر را داخل شیشهها بریزید.
۴.آب، سرکه و نمک را بجوشانید. مایع جوشیده را روی سبزیجات داخل شیشه بریزید و کمی کمتر از ۱ سانت بالای شیشه را خالی بگذارید. روغن زیتون را روی ترشیها بریزید. درب شیشهها رابا حوله کاغذی کاملا خشک کنید و درب شیشهها را کاملا ببندید.
۵. اگر قصد دارید کـه طی ۲ هفته آینده آنرا مصرف کنید، بگذارید شیشهها بـه مدت ۱ تا ۲ روز در دمای اتاق بمانند سپس آنها را داخل یخچال بگذارید. طعم آنها دراین زمان بهتر خواهد شد. بهتر اسـت ۲ تا ۳ روز قبل از خوردن صبر کنید. آنها رابه مدت ۲ هفته در یخچال نگهداری کنید.
۶. اگر قصد دارید کـه ترشی سبزیجات ایتالیایی رابه مدت طولانیتری نگه داری کنید، درب آنها را کاملا سفت ببندید ودر حمام آب جوش بگذارید. آنها رابه مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. بادقت شیشهها را بردارید و بگذارید بـه مدت ۲۴ ساعت بی حرکت بمانند. اگر این فرایند را برای ترشیها انجام دهید بهترین زمان مصرف آنها ۶ ماه اسـت، اما می توان تا ۱ سال هم آنها را نگه داشت.
ترشی پیاز قرمز
ترشی پیاز قرمز یکی از ساده ترین ودر عین حال زیباترین ترشیهاست. برای درست کردن این ترشی تنها بـه یک شماره پیاز و مقداری سرکه و شیرین کننده نیاز دارید تا بتوانید یک ترشی پیاز ساده و اصلی را درست کنید. مقداری ادویه ترشی هم بـه طعم آن اضافه میکند. کل درست کردن ترشی پیاز ۵ دقیقه طول میکشد. این ترشی علاوه بر ساده و سریع بودن، ظاهر بسیار زیبایی هم دارد.
پیازهاي حلقه شده صورتی رنگ در شیشه شفاف همانند حلقههاي جواهر بنظر میرسند. وقتی این جواهرات زیبا را در ساندویچتان میریزید، طعم و جلوه آنرا بیشتر می کنید. این ترشی را میتوانید با اغلب ساندویچها، تخم مرغ، سالاد سیب زمینی، پیتزا، خورش کاری و سایر غذاهایي کـه دوست دارید، سرو کنید.
مواد لازم
پیاز قرمز: ۱ شماره بزرگ
سرکه سیب: ۳/۴ پیمانه
نمک دریای ریز: ۱ قاشق چایخوری
شیرین کننده: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری «همانند شربت افر، عسل، شکر و غیره
طرز تهیه
۱. سرکه، آب، نمک، شیرین کننده و هر نوع ادویهاي کـه دوست دارید را داخل قابلمه ریخته و گرم کنید. در فاصله گرم شدن مواد مایع ترشی، پیاز رابه صورت خلالهاي نازک درآورید. شـما میتوانید آنها را حلقهاي کنید. از چاقوی بسیار تیز یا رنده استفاده کنید تا خیلی نازک شوند. پیاز را داخل شیشه بریزید و مخلوط سرکهاي را روی پیاز بریزید، آنرا بهم بزنید و تکان دهید تا خوب ترکیب شوند.
۴. بگذارید پیازها حدود ۳۰ دقیقه بمانند تا استراحت کنند و طعم بگیرند. ترشی پیاز زیبای شـما آماده اسـت، می توانید آنرا فورا سرو کنید یا بـه مدت ۲ هفته در یخچال نگهداری کنید. شـما میتوانید مقداری هم فلفل هالوپینو برای طعمی تندتر بـه آن اضافه کنید. بـه این منظور می توانید هالوپینو رابه صورت حلقهاي برش بزنید ودر شیشه همراه پیاز بریزید. یا اینکـه مقداری فلفل قرمز خشک خرد شده داخل شیشه ترشی بریزید.
اگر بخواهید با طعم سیر باشد، یک یا دو حبه سیر بـه آن اضافه کنید. می توان مقداری پودر زیره، اورگانوی خشک و برگ بو هم بـه آن افزود تا طعمدارتر شود. نوع ادویهها بستگی بـه سلیقه آشپزی شـما دارد. یکی از روشهاي جالب استفاده از آب نارنچ بجای سرکه اسـت. بـه این ترتیب طعمی مرکباتی خواهد داشت. بـه این منظور ۳/۴ پیمانه آب نارنج رابه جای سرکه استفاده کنید.
چند نکته که در مورد سرکه باید بدانید
ترکیب سرکه و آب داده شده در دستور را تغییر ندهید. هرگز از سرکه با اسیدیته ناشناخته استفاده نکنید. برچسب روی سرکه را بررسی کنید و بـه دنبال سرکهاي با ۵% اسیدیته باشید. سرکه را رقیق نکنید مگر اینکـه در دستورالعمل آمده باشد. سرکه از بوتولیسم پیشگیری می کند.
قبلا از سرکههاي با ۱۰% اسیدیته استفاده میشد بنابر این اگر از یک دستورالعمل قدیمی استفاده کنید ممکن اسـت نتوانید ترشی را همانند مادربزرگتان درست کنید. اگر احساس میکنید کـه خیلی ترش اسـت، مقداری شکر بـه ترشیتان اضافه کنید. نسبت آب و سرکه در انواع ترشی متفاوت اسـت، بنابر این بـه دستورالعمل بـه طور دقیق عمل کنید.
بعضی از ترشیها مثل پیاز و قارچ را بدون استفاده از آب و فقط با سرکه ۵% درست می کنند. در صورتی کـه در دستور آب آمده اسـت، حتماً از آب تصفیه شده تمیز استفاده کنید. آبهاي سنگین حاوی املاح، باعث تیره شدن رنگ ترشی می شوند بخصوص اگر میزان آهن آنها بالا باشد. برای نرم کردن آب آن رابه مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید سپس بگذارید آب ۲۴ ساعت بماند. وقتی کـه رسوبات ته نشین شدند، آب را استفاده کنید.
و در آخر رمز و رازهایی برای تهیه بهترین ترشی
سرکه ترشی باید خوب و خالص باشد، بهترین نوع آن سرکه اي اسـت کـه از انگور، کشمش و سیب تهیه شود. چون یکی از دلایل کپک زدن ترشی ها، ناخالص بودن ترشی هاست، بنابر این بهتر اسـت سرکه را قبل از استفاده بـه مدت چند دقیقه جوشانده و پس از سرد شدن استفاده کنید.
سبزی ترشی
طبق معمول سبزی ترشی هفت نوع خوشبو اسـت کـه بـه هفت سبزی مشهور اسـت، اما می توانید بر حسب سلیقه خود سبزی ها را انتخاب کنید. هفت نوع سبزی عبارتند از: شوید، نعناع، جعفری، مرزه، گشنیز، ترخان و ریحان.
عمل آوری سبزی ها
بهتر اسـت سبزی ها را پس از پاک کردن و شست و شوی اولیه بـه مدت 2 ساعت در آب و نمک قرار داده تا سبزی برای جذب سرکه آماده شود. «مقدار شوری آب و نمک باید مانند آب برنج باشد».
سپس سبزی را در آب کش ریخته و روی آن آب بریزید و بگذارید آب آن برود، پس از اینکـه مطمئن شدید آب اضافه آن گرفته شده اسـت، سبزی را خرد کرده و بـه مت یک روز روی پارچه نخی بریزید تا کمی خشک شود. این سبزی برای استفاده در ترشی آماده اسـت.
جوشاندن میوه ها در سرکه
میوه هایي کـه می خواهید در تهیه ترشی از انها استفاده کنید باید قبلا در سرکه بجوشانید.
ظروف مورد استفاده
ظروفی کـه در آن ها ترشی تهیه می کنید باید سفالی، بلوری یا چوبی باشد و هرگز از ظروفی کـه از جنس پلاستیک یا روی هستند برای این منظور استفاده نکنید.
محل نگهداری ظروف ترشی
ظروف ترشی باید در جای خنک نگه داری شوند.
نگهداری ترشی ها
هر ماده شناور در سطح ترشی یا سرکه باید فورا برداشته شود.
ادویه هاي لازم برای تهیه ترشی
ادویه هاي پر استفاده در تهیه ترشی عبارتند از: نمک، میخک، فلفل سبز، فلفل قرمز، فلفل سیاه، شوید خشک، زنجبیل، سیاه دانه، گلپر، هل، زیره، نعناع خشک، پودر خردل، زردچوبه، برگ مو، برگ آلبالو کـه بـه ترشی طعم و عطری دلپذیر میدهند.
مقدار سرکه و نمک لازم
سرکه باید بـه مقداری اضافه شود تا روی مواد را بپوشاند. هم چنین باید محلول آماده شده را بچشید تا نمک آن بیش از اندازه نباشد.
- 07 آذر 1398
- 0 دیدگاه
- 322 بازدید