
اهمال کاری نکن
شما هم از شنیدن ” از شنبه شروع میکنم” خسته شدهاید؟ بهترین چیزی که لازم دارید، از بین بردن طلسم عدم موفقیت هایتان اهمال کاری و تنبلی است. البته این نکته را به شما بگم که تنبلی و اهمال کاری با هم خیلی تفاوت دارند، به قولی بیشتر ما از اهمال کاری ضربه خوردیم تا تنبلی! چرا که به گفته دکتر آلبرت آلیس 95% مردم مبتلا به بیماری اهمال کاری هستند. هر بیماری، راه درمانی دارد و این مسئله هم از این قاعده جدا نیست. پس اگر میخواهید طلسم شکستها را از بین ببرید، با ادامه مقاله همراه باشید تا راه های درمان اهمال کاری را به خوبی یاد بگیرید و زندگی خودتان را از این رو به آن رو کنید.
تفاوت اهمال کاری و تنبلی چیست؟
اهمال كاری (procrastination) یعنی به تأخیر انداختن كارها. به زبان خودمانی یعنی: كاری كه ما باید در زمان مشخصی انجام بدهیم را پشت گوش بیندازیم و به زمان دیگری موكول كنیم.
حالا اهمال کاری چه فرقی با تنبلی دارد؟
افراد تنبل و افراد اهمال کار در بسیاری از موارد رفتارهایی شبیه به یکدیگر دارند و همین دلیل باعث شده خیلی از افراد این دو را یکسان فرض کنند.
شاید با خود بگویید چه اهمیتی دارد؟! اما مسئله اینجاست که یکسان دانسته شدن اهمال کاری و تنبلی، این ذهنیت را برای افراد و مخصوصاً افراد موفق در برخی حوزهها و افراد پرمشغله به وجود میآورد که آنها اهمالکار نیستند. همین عامل باعث میشود که هیچ گاه برای حل مشکلات خود اقدامی نکنند.
تنبل به کسی گفته می شود که مایل به کار کردن نباشد و تن به کار ندهد؛ درحالی فرد اهمال کار در انجام اولویت ها نتوان است. یعنی کارهایی که باید اکنون انجام دهد را به زمان دیگری موکول می کند و به جای آن به کارهای غیر ضروری می پردازد.
انواع اهمال کاری
این اهمال کاری که خیلی ساده به نظر میرسد، انواعی دارد که در ادامه این بخش قرار است آنها را بررسی کنیم. البته این را هم به شما بگویم که اینجا در این مقاله نمیتوانیم این بحث را بررسی کنیم. یکسری ریزه کاری ها و مواردی دارد که ممکن دیدن آنها در این مقاله شما را گمراه کند. مقاله انواع اهمالی کاری این موارد را با مثالهای متفاوت و ساده این بحث تقریباً پیچیده را به شما توضیح داده است. توصیه میکنم حتماً آن را مطالعه کنید تا بهتر بتوانید از راهنمای درمان اهمال کاری این مقاله استفاده کنید.
به طور کلی اهمال کاری 3 نوع دارد که شمال این موارد میشوند:
- شناختی
- گرایشی
- جسمانی
بقل از اینکه این موارد را بررسی کنیم باید بگویم که شناسایی اینکه شما فرد اهمال کاری هستید کار بسیار مهمی است. اگر به این جمله از بودا رهبر دینی هندوستان دقت کنید:
تنبلی مسیری کوتاه به سمت مرگ و سخت کوشی راه زندگی است.
به قولی با توجه به این جمله میتوان فهمید که تنبلی آخر و عاقبت ندارد، درست است که اهمال کاری تنبلی مطلق نیست، اما پلی است به سوی تنبلی که باید مراقب آن بود.
اهمال کاری شناختی
به این معناست که در درون شما یک احساسی هست که باعث میشود از انجام دادن کارها سرباز بزنید. فرضاً که ظرفهای ناهار نشسته باقی مانده. شما یک نگاه به ظرفها میکنید و فکر میکنید که شستن آنها کاری نیست که زمان زیادی را از شما بگیرد، پس آنقدر آسان فرض میکنید این کار را که سمتش نمیروید. همینطوری ظرفهای شام و صبحانه فردا جمع میشود که متوجه میشوید یک کوه ظرف دارید برای شستن. اگر دچار چنین رفتاری شدهاید بدانید که شما مبتلا به این نوع از بیماری اهمال کاری هستید.
اهمال کاری گرایشی
داخل این مدل، معمولاً افراد درک عمیقی از کاری که میخواهند انجام دهند ندارند! فکر کنید که یک مهارت تازه مثل طراحی لگو یاد گرفتید و بعد از اتمام دوره یک شرکتی را پیدا کردید که برایش لگو طراحی کنید. کارفرما یک هفته به شما وقت میدهد که لگو و تم اداری آنها را طراحی کنید. معمولاً تازه کارها از این فرصت داده شده به خوبی استفاده نمیکنند و یک روز مانده به موعد تحویل طرحهای مفهومی را برای کارفرما میفرستند. همین باعث میشود که کار را سر موقع تمام نکنید و کارفرما از دست شما ناراضی باشد.
اهمال کاری جسمانی
این مورد مربوط به شرایط فیزیکی شما میشود. مثلاً فکر کنید که دچار کسالت شدهاید و دکتر گفته است که برای دو روز باید استراحت کنید. بعد از گذشت دو روز ممکن است همچنان از دیگران درخواست کنید که کارهای شما را انجام دهند یا تظاهر کنید که هنوز بهتر نشدهاید و از زیر بار کار فرار کنید. معمولاً این مورد از اهمال کاری تحت شرایطی به وجود میاید که بدن برای مدتی تنبلی را مزه کرده باشد. چون تنبلی شیرین تر و راحت تر از سخت کوشی است پس تمام تلاشش را نمیکند تا شما را از بهتر کار کردن دور نگه دارد.
آیا شما یک اهمال کارید؟
واقعیت این است که همه افراد اهمال کاری می کنند! یعنی به جرأت می توان گفت۱۰۰% انسان ها شامل اهمال کاران هستند!
ازخودتان می پرسم… آیا شما از همه توانمندی های خود استفاده می کنید؟
معمولاً جواب افراد در پاسخ به این سوال منفی است و این یعنی همه ما به نوعی اهمال کاریم که البته در افراد متناسب باخودشان شدت و ضعف دارد.
هم فردی که دچار اضافه وزن است ودر خانه نشسته و ورزش کردن و رفتن به باشگاه را به تعویق می اندازد و هم مدیر شرکتی که از صبح دائما در حال کار است ولی هنوز خیلی از پروژه هایش ناقص مانده اهمال کار هستند!
طبق مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، هر فرد ب طور متوسط بیش از ۵۵ روز از سال را به بطالت میگذراند که وقت فراوانی است. میتوان از این زمان به شکلی بهینهتر استفاده کرد.
با این حال اهمال کاری یک امر نسبی است که با مقابله و کار کردن روی آن می توانید به کم ترین حد برسانید و آن را از زندگی تان بیرون بیندازید!
چرا ما اهمال کاری می کنیم؟
اهمال کاری ، دلایل زیادی می تواند داشته باشد و هر کدام از ما ممکن است به این دلایل دچار اهمال کاری شده باشیم. مهم ترین آن ها عبارتند از:
- خود کم بینی
- پرتوقع بودن
- ضعف در تصمیم گیری
- ترس از اشتباه کردن و شکست خوردن
- کمالگرایی
- سایر دلایل اهمال کاری
1. خود کم بینی
خودکم بینی یعنی فردی شخصیت خود را پایین تر از جایگاهی که هست می بینند و به همین خاطر اعتماد به نفس خود را از دست می دهد. همین باعث می شود در انجام کارها احساش شرمندگی پیدا کند و آن را نیمه رها کنند.
2. پرتوقع بودن
وقتی فردی در انجام کاری به نتایج بالاتری از میزان توانایی های خود فکر کند، در هنگام مواجه با نتایج واقعی کار، ناخودآگاه دچار سرخوردگی شده و تحمل این شرایط را ندارد، بنابراین از انجام ادامه کار خودداری می کند، چرا که انتظار و توقع بیش از اندازه ای از خود دارد.
3. ضعف در تصمیم گیری
اگر نتوانیم تصمیم بگیریم که کدام کار را چطور انجام دهیم، ممکن است که زمان انجام دادن آن کار بگذرد و ما انجامش نداده باشیم! برای تقویت مهارت تصمیم گیری هم می توانید از تکنیک های زیر که بخشی نکات مقاله مهارت تصمیم گیری هستند را انجام دهید:
- حواستان به عواقب تصمم خود باشد
- اطلاعاتتان را زیاد کنید
- از خودتان سوال بپرسید!
- نگذارید مغز عاطفی، منطق شما را نابود کند
- تا میتوانید تصمیم هیجانی نگیرید!
4. ترس از اشتباه کردن و شکست خوردن
اگه شما کار نادرستی را انجام دهید، دچار شرمساری شده و از انجام دوباره آن می ترسید. مثلاً وقتی کار تحقیقی خودتان را دیر تحویل استاد می دهید و نمره کمی می گیرید، باعث می شود کار بعدی را با دلسردی بیشتری انجام دهید.
5. کمال گرایی
گاهی اوقات به دلیل اینکه می خواهیم در یک زمان و موقعیت خوب خودمان را به بهترین شکل انجام دهیم، آن کار را مدام عقب می اندازیم. باید مواظب باشیم تا این کمال طلبی بهانه ای برای اهمال کاری و انجام ندادن کارهای مهم نشود. در واقع افراد کمال گرا چون می خواهند هیشه بهترین باشند، معمولاً هیچ کاری انجام نمی دهند!
6. سایر دلایل اهمال کاری
- ترس از مورد انتقاد قرار گرفتن
- انعطاف پذیری پایین و زیر بار مسئولیت هم نرفتن
- ضعف در برنامه ریزی
- لذت جویی و راحت طلبی
- روزمرگی و عدم تلاش برای رفع آن
- و…
این علت ها نسبت به هر فرد متفاوت است و لازم است که آن ها را بشناسیم؛ زیرا که با ریشه یابی کردن آنها می دانیم که باید برای مقابله با کدام یک تلاش کنیم و در نتیجه، کارمان بسیار راحت تر می شود.
عواقب اهمال کاری
شاید با اهمال کاری برای مدتی سختی و فشار انجام کار و مسئولیتتان از روی دوشتان برداشته شود، احساس آرامش کنید و لذت ببرید، اما این زمان کوتاه است و باید بهای سنگینی پرداخت کنید.
عوارضی همچون اضطراب، رنجش، دلسردی و کاهش اعتماد به نفس بروز میکند که بهداشت روانی و سلامت جسمانی شما را به مخاطره میاندازد.
حتی در بعضی شرایط این ضررها تنها برای شامل شما نمی شود و باعث جلوگیری از پیشرفت دیگران نیز می شود! مانند سازمان هايی كه افراد آن مبتلا به اهمال كاری و عدم رضايت شغلي میباشند که با مشکل كاهش بهره وری و نارضايتی کارمندان و مشتریان رو به رو هستند.
بهترین راه های درمان اهمال کاری
حالا نوبت به بیان تکنیک هایی می رسد که بتوانید با استفاده از آن ها، اهمال کاری خودتان را تا حد زیادی درمان کنید و بتوانید به مقابله با آن بپردازید. تکنیک هایی که می خواهیم برایتان بیان کنیم عبارتند از:
- نحوه تفکرتان را تغیر دهید
- قورباغه ات را قورت نده!
- اعتماد به نفس خود را بالا ببرید
- قانون 5 ثانیه
- برای خودتان تشویق و پاداش ایجاد کنید
- کارها را اولویت بندی کنید!!
- آینده را تصور کنید
- از دوستان خود کمک بگیرید!
- انگیزه های غیر مستقیم پیدا کنید
1. نحوه تفکرتان را تغیر دهید
نکته جالب اینجاست که شما با تغیر دادن تفکراتتان، می توانید زندگی خود را تغییر دهید. چرا که به قول آنتونی رابینز:
شما آن چیزی که هست را نمی بینید، بلکه آن چیزی که باور دارید را می بینید!
2. قورباغه ات را قورت نده!
همیشه می گفتند برای اینکه خودتان را از انجام کارها و مسئولیت ها راحت تر خلاص کنید، اول از همه سخت ترین کار را انجام دهید و به نوعی قورباغه را همان اول قورت دهید. ولی از دید دیگری نیز می توان به این قضیه نگاه کرد!
اگر شما اول کارهایی را که دوست دارید و از آن ها خسته نمی شوید، انجام دهید حس بهتری پیدا می کنید. اینکه شما تعدادی از کارهایتان را به خوبی و صرف انرژی کم تری به اتمام برسانید، انگیزه پیدا می کنید تا تمامی کارها را به پایان برسانید.
البته همه این ها بستگی به شخص دارد که با کدام روش آسان تر می تواند با اهمال کاری و تنبلی غلبه کند.
3. اعتماد به نفس خود را بالا ببرید
بر اساس تحقیقات انجام شده اهمال کاری در بعضی افراد به دلیل ترس از شکست است. شکست را باید به عنوان مقدمه ای برای موفقیت و تجربه ای برای رشد خود بدانید. راه ها و تکنیک های افزایش اعتماد به نفس را امتحان و در خود تقویت کنید. برای افزایش اعتماد به نفس فکر کنید که چگونه دیگران با شرایطی مشابه شما در انجام این کار موفق بودهاند.
قرار نیست در هرکاری موفق باشید. برای انجام کارها ، خود را تشویق کنید و نه لزوماً موفق شدن. اشتباهات کوچک در انجام کار را نه تنها بپذیرید، بلکه در مسیر رشد و کمال از تجربه آنها نیز استفاده کنید.
4. قانون 5 ثانیه
اگر قصد انجام کاری را دارید، تنها 5 ثانیه فرصت دارید تا به صورت فیزیکی و سریع اقدام کنید؛ در غیر این صورت، مغزتان آن ایده را نابود خواهد کرد.
این قانون را اولین بار خانم مل رابینز در کتابش به نام «قانون ۵ ثانیه» منتشر کرد.
این شمارش معکوس، باعث ایجاد اختلال در عادت تان می شود و مغزتان نمی تواند بر روی کار دیگری غیر از شمردن، تمرکز کند و شما را منصرف کند.
به نظر خیلی ساده است اما تاثیر فوق العاده ای دارد و تا به حال، هزاران نفر در سراسر جهان توانسته اند با انجام این کار کوچک در زندگی شان تغییراتی بزرگ ایجاد کنند.
این باور غلط را مبنی بر اینکه برای ایجاد تغییر باید احساس آمادگی کنیم را فراموش کنید و از همین حالا تصمیم بگیرید تا با استفاده از قانون 5 ثانیه، زندگی تان را تغییر دهید و به راحتی اهمال کاری را کنار بگذارید.
پس همیشه به خاطر داشته باشید:
هر گاه خواستید کاری را انجام دهید، از پنج تا یک بشمارید و بعد سریع دست به کار شوید تا آن کار را انجام دهید!
توصیه می کنم کلیپ زیر را هم که سومین قسمت از مجموعه کلیپ های شارژ پلاس است و استاد مصطفایی درباره همین قانون پنج ثانیه صحبت می کند حتماً مشاهده کنید.
5. برای خودتان تشویق و پاداش ایجاد کنید
بعد از انجام کامل و بدون اهمال کاری هر کدام از کارهایتان، برای خودتان جایزه و پاداش در نظر بگیرید. قطعاً این روش باعث حفظ انگیزه تان خواهد شد.
این که جایزه تان چه باشد به خود شما بستگی دارد. مثلاً می تواند چک کردن صفحه اینستاگرامتان و یا دیدن یک فیلم سینمایی باشد. اطمینان حاصل کردن از این که پاداشی که برای خودتان در نظر گرفته اید چیزی خاص و غیر عادی است اما کلیدی برای شکستن چرخه به تعلیق انداختن کارهایتان است.
5. عوامل حواس پرتی را بریزید دور!!
راهکار دیگری برای مبارزه با تنبلی و اهمال کاری دور کردن خود از عوامل حواس پرتی است. فضای محیط را انجام کاربه صورت مناسب تدارک ببینید.
اگر موبایل در اطراف شما باشد، حتی در صورتی که از آن استفاده نکنید، درصدی از کیفیت عملکرد شما را کاهش میدهد. بنابراین محیط اطرافتان را از مواردی که باعث حواس پرتی شما میشوند، خالی کنید. تلویزیون، زنگ در یا تلفن، اتصال به اینترنت در زمانی که مشغول کار دیگری هستید، همگی علت حواس پرتی و قطع شدن رشته تمرکز شما بر روی کارتان میباشد. بازگشت به کار و تمرکز دوباره از شما انرژی خواهد گرفت و نیاز به تلاش و ارادهی بیشتری است که شاید همیشه آن را نداشته باشید. بنابراین بهتر است تا جای ممکن ازعوامل حواس پرتی جلوگیری کنید. عوامل مزاحمی که مانع از انجام کار می شوند را شناسایی کرده و آنها را حذف کنید.
6. کارها را اولویت بندی کنید!!
برایان تریسی جمله ی معروفی دارد كه می گوید: ما برای انجام همه كارها به اندازه كافی وقت نداریم؛ ولی برای كارهای مهم همیشه وقت داریم!
یکی از روش های عالی برای اولویت بندی كارها استفاده از ماتریس آیزنهاور است؛ طبق ماتریسی كه آقای آیزنهاور معرفی كرده است تمام كارهای ما در یکی از چهار دسته پایین خلاصه می شوند:
- كارهای مهم و فوری
- كارهای مهم و غیر فوری
- كارهای غیر مهم و فوری
- كارهای غیر مهم و غیر فوری
شما می توانید کارهای خود را در این 4 دسته طبقه بندی کرده و به راحتی آن ها را اولویت بندی کنید.
7. آینده را تصور کن
یکی از بهترین روشهای مقابله با اهمال کاری، فکر کردن به عواقب به تعویق انداختن کارها است. همیشه سعی کنید خودتان را در لحظه آینده مجسم کنید که کارها را به تعویق انداختهاید و با اهمال کاری انجام دادهاید، حالا باید دقیقه ۹۰ با کلی فشار روانی و استرس، کارها را انجام دهید و خودتان را سرزنش می کنید که کاش زودتر آن کار را انجام داده بودید تا الان با این وخامت، مجبور به انجام آنها نباشید.
البته واقعیت مطلق این است که خیلی وقتها، همان دقیقه ۹۰ هم دیگر بیفایده است و ممکن است کار از کار بگذرد و ضرر بزرگی کنید. پس این آینده نگری می تواند ما را از اهمال کاری باز دارد.
8. از دوستان خود کمک بگیرید!
با یک دوست یا فرد نزدیک خود صحبت کرده و برای انجام کارها به او تعهد دهید. فشار یک دوست یا همکار میتواند در انجام کار به شما کمک کند. پیداکردن دوست و همراه باعث میشود که روند کار سرگرمکننده شود. بهتر است این همراه نیز اهداف مخصوص به خود را داشته باشد.
با دوستان، همکارها، خانواده و آشنایان دربارهی پروژههایتان حرف بزنید. در این صورت هر زمان که با آنها ملاقات میکنید، کنجکاو میشوند که دربارهی وضعیت شما پرس وجو کنند.
کسانی هستند که قبلا به چیزی که شما در حال حاضر میخواهید، دست یافتهاند. به دنبال چنین افرادی باشید و با آنها ارتباط برقرار کنید. برقراری ارتباط با این افراد به شما نشان میدهد اهدافی که انتخاب کردهاید، دستیافتنی هستند؛ وکافیست که تلاش کنید.
از میان دوستان، خانواده، همکارها و غیره، با افرادی معاشرت کنید که انگیزه و نیروی محرکهی لازم را ایجاد می کنند ؛ این افراد معمولا سخت کوشی بیشتری دارند. حنما متوجه خواهید شد که روحیه و انرژی آنها به شما نیز منتقل شده است.
اگر همچنان در انجام کارهای ضروری خود مشکل دارید به یک روانشناس مراجعه کنید تا مشکل را بررسی و علت را ریشه یابی کند.
9. انگیزه های غیر مستقیم پیدا کنید
همه ما لحظاتی را تجربه کردهایم که در آنها حال و حوصله انجام کاری را نداشته ایم. اما آنچه مردمان موفق را از انسان های عادی متمایز میکند، این است که آن ها حتی اگر حس و حال انجام کاری را نداشته باشند، باز هم انجامش می دهند. آن ها برای انگیزه پیدا کردن صبر نمیکنند، بلکه ساختار ذهنی سختکوشی مداوم دارند.
البته این ساختار ذهنی را یک شبه نمیتوانید در خودتان ایجاد کنید. این کار پروسهای طولانی است و باید تحت تعلیم آن انگیزه که می خواهم بگویم که انجامش دهید قرار بگیرید.
بهترین دارو درمان اهمال کاری
شمایی که در حال مطالعه این مقاله هستید، قطعاً دوست دارید با تنبلی و اهمال کاری برای همیشه خداحافظی کنید و خودتان را پرتلاش تر از همیشه ببینید. خب، من برای شما یک پیشنهاد فوق العاده دارم!
با توجه به این که علاوه بر شما تعداد بسیار زیادی از افراد هرروزه به دنبال ترک تنبلی خود هستند و درخواست های بیشماری از ما داشتند، تصمیم گرفتیم بسته ای کامل و جامع درباره همین موضوع به نام “خداحافظی با تنبلی و اهمال کاری” برایتان تهیه کنیم که بتوانید با استفاده از تکنیک ها و راهکارهایی که در آن بیان می شود، به راحت ترین شکل ممکن این ویژگی را از درون خود پاک کنید و مثل افراد موفق دنیا بدرخشید! راستی، حتی می توانید یکی از درس های این محصول را هم به طور رایگان دریافت کنید!
پس همین الآن اولین گام برای درمان تنبلی خود را بردارید؛ نگذارید همین اهمال کاری و به تعویق انداختن کارهای شما مانع تهیه این دوره شود و برای همیشه تنبل بمانید! چرا که همان طور که گفتم می توانید یکی از دروس آن را رایگان هم دریافت کنید و دیگر بهانه ای هم برایتان وجود ندارد؛ اگر این کار را انجام ندهید، مطمئن باشید که شما هرگز با تنبلی و اهمال کاری خود خداحافظی نخواهید کرد!
نمایشگاه بذر گل و گیاه زینتی - خانه بذر (khanehbazr.ir)
- 25 آذر 1402
- 0 دیدگاه
- 343 بازدید