
نگاه نزدیکتر به ارتباط تلفن همراه و سرطان
موسسه ملی سرطان شناسی ایالات متحده که یکی از مراجع معتبر در زمینه انتشار موضوعات مربوط به سبک زندگی دیجیتالی و ارتباط ابزارهای دیجیتال با انواع سرطان های قدیم و جدید است، به صراحت بر روی پرتال خود اعلام کرده که هیچ ارتباط تایید شده ای بین استفاده از تلفن همراه و بروز سرطان در افراد دیده نشده است. این پرتال اضافه میکند، اگر چه همواره این موضوعات وجود داشته است که نزدیک شدن امواج تلفن همراه به سر کاربران، میتواند تاثیراتی بر روی مغز و بافت های بدن داشته باشد، اما تا به امروز، هیچ شواهدی دال بر تاثیر مخرب استفاده از تلفن همراه بر روی حیوانات و انسان ها که سرطان زا باشد، یافت نشده است.
علاوه بر موسسه ملی سرطان شناسی آمریکا، مرکز ملی کنترل و پیشگیری سرطان (CDC) نیز موضع مشابهی دارد. اگر چه به این صراحت اعلام نمی کند که تلفن های همراه سبب بروز سرطان نیستند، اما در بخش پاسخ به پرسش های متداول (FAQ) در این باره مطالبی را مطرح کرده است. در یکی از پرسش های مطرح شده در سایت، در پاسخ به این پرسش که : آیا استفاده از تلفن همراه می تواند سرطان زا باشد؟ می گوید: هیچ شواهد علمی برای بیان پاسخ دقیق و روشن به این نوع پرسش ها وجود ندارد. برخی از سازمان ها پیشنهاد می کنند که در استفاده از تلفن های همراه باید مراقبت بیشتری صورت داد. تحقیقات گسترده ای نیاز است پیش از آنکه موسسات علمی و پزشکی بتوانند به این موضوع پاسخ دهند که استفاده از تلفن همراه، تاثیرات سو برای بهداشت و سلامت افراد و جامعه دارد یا خیر؟
مرکز ملی کنترل و پیشگیری از سرطان در آمریکا تصدیق می کند که تلفن های همراه از خودشان امواج ساطع می کنند اما اطمینانی بر این قضیه ندارد که تشعشعات ناشی از امواج تلفن همراه، مخاطرات فیزیولوژیک برای شهروندان ایجاد می کند یا خیر.
تحقیقات، همچنان سوالات را بی پاسخ می گذارند
به هر حال، در سال ۲۰۱۱ میلادی، آژانس بین المللی تحقیق سرطان که در فرانسه قرار دارد، فرکانسهای رادیویی الکترومغناطیسی را در فهرست فرکانس هایی که احتمالا برای انسان ها زمینه ساز سرطان باشند، قرار دارد. به این معنی هست که این فرکانس ها، احتمال ایجاد سرطان را تقویت می کنند.
با این وجود، تحقیقات فراوان و گسترده ای که در موضوعات مربوط به نقش ابزارهای دیجیتالی در تهدید سلامت کاربران جامعه اطلاعاتی امروز دنیا انجام شده است، هنوز ارتباط مشخص و مطمئنی را بین استفاده از تلفن همراه و سرطان، کشف نکرده اند. مطالعه ای که بر روی ۳۵۹ هزار دانمارکی صورت گرفت و نتایج آن در نشریه BMJ منتشر شد نشان داد که تومورهای مغزی در بین کاربران تلفن همراه ، حتی آنهایی که از این دستگاه به مدت ۱۳ سال استفاده می کنند، افزایش پیدا نکرده است.
نهایتا، تکلیف ما کاربران چیست؟
همان طور که ابتدای بحث هم عنوان کردیم، جنجال قابل ملاحظه ای در محافل علمی و رسانه ای جهان درباره ارتباط بین استفاده از تلفن همراه و عامل سرطان زا بودن تشعشعات آن در جریان است و این مقولات، همچنان ادامه دارد. دکتر تیموتی موینیهان که دکترای پوست شناسی (oncology) دارد و رییس بخش آموزش کلینیک Mayo است اخیرا گفت: تا کنون شواهدی مستند و مستدل که دال بر ارتباط مستقیم بین استفاده از تلفن همراه و سرطان باشد، مشاهده نشده است. دکتر موینیهان اشاره می کند که علی رغم استفاده گسترده از تلفن همراه در بین جوامع در ۳ دهه اخیر، شمار تشخیص های تومور مغزی افزایش چندانی نداشته است.
دکتر گرامی برخورداریان، استادیار جراحی مغز و اعصاب در موسسه سرطان شناسی John Wyne آمریکا در مرکز بهداشت سنت جان کالیفرنیا نیز با نظر دکتر موینیهان موافق است. وی اضافه می کند، بین ۵ تا ۱۰ سال طول می کشد تا تومورهای مغزی گسترش پیدا کند و نشانه های بیماری را از خود بروز دهند. برای توموزهای مغزی بدخیم، این مدت کم تر است و شاید به چند سال برسد.
بنابراین، تلفن های همراه برای سلامتی ما بی خطر هستند؟
دکتر برخورداریان در خاتمه اضافه می کند که افراد (کاربران)، نباید درباره استفاده از تلفن همراه و سرطان زا بودن یا نبودنش مضطرب باشند. به هر حال، او به کسانی که نسبت به استفاده از تلفن همراه و مخاطرات فناورانه آن برای سلامت و بهداشت فردی حساس هستند، توصیه می کند که از دستگاه های hands-free استفاده کنند تا میزان تماس گوشی تلفن همراه با بدن خود، به خصوص سر آن ها، کاهش یابد.
- 13 فروردین 1395
- 0 دیدگاه
- 1069 بازدید