6 دلیل برای ازدواج نکردن دختران




1+6 دلیلی که دختران ، مجرد زیستن را انتخاب میكنند.
ازدواج نمیکنم چون ...
لحظه نما:«میخواهم مستقل شم» این جملهای است که این روزها بسیاری از دختران جوان به خانوادههایشان میگویند.
مرجانه گلچین یکی از چهرههای سرشناسی است که به خاطر موقعیت شغلی مجرد زندگی کردن را به زندگی مشترک ترجیح داده است. در این مطلب شما با دلایل زنان برای ازدواج نکردن آشنا میشوید.
گروهی از دختران جوان، تشکیل زندگی مجردی را نخستین گام استقلال طلبی میدانند و میخواهند از لحاظ اقتصادی یا محل سکونت مستقل باشند. روانشناسان به این گرایش دختران جوان «تنها زیستی» میگویند زیرا بروز این پدیده موجب گسترش خانوادههای تک نفره و دشواری تشکیل خانواده در آینده میشود.
چرا میخواهم مستقل شوم؟
دلایل اینکه دختران جوان امروزه در جامعه ما به دنبال استقلال و جدا شدن از خانوادهها هستند را میتوان در موارد زیر جستوجو کرد: انسان فطرتاً به دنبال آزادی و به تبع آن آزادی عمل است و دوست دارد آنطور که میخواهد زندگی کند.
در کنار این ویژگی نیز در دهههای اخیر شاهد یکسری تغییرات در جامعه هستیم که ناخودآگاه دختران را به سمت و سوی زندگی تکنفره سوق میدهد که شامل:
1- تغییر ارزشها: مسائلی که در گذشته ارزش بوده و امروزه ضد ارزش شناخته شده است. به عنوان مثال در گذشتههای نهچندان دور اطاعت محض از پدر و مادر امری ارزشمند تلقی میشد که اکنون در خیلی از خانوادهها دیگر از آن اطاعت بیچون و چرا خبری نیست.
2- تغییرات اقتصادی: وضعیت اقتصادی در سالهای گذشته به این صورت بود که یک خانواده دارای خانهای بزرگ با اتاقهای زیاد بودند اما اکنون مسائل اقتصادی شرایطی را به وجود آورده که خانوادههای 5 یا 6 نفره در خانههایی کوچک و آپارتمان زندگی میکنند. دختر خانواده که بزرگ میشود میخواهد خودش را از این همهمه و شلوغی زیر یک سقف جدا کند و وقتی که آمادگی و شرایط مالیاش را دارد خواهان جدایی از خانواده میشود.
3- تحصیلات: اعضای یک جامعه مدرن و شهری نیازمند کسب مهارت هستند. دختر و پسر پس از اتمام تحصیلات وارد دانشگاه میشوند سپس به سمت مهارتآموزی و کارورزی و شاغل بودن پیش میروند که باعث میشود چندین سال از زمانشان صرف تحصیلات و شغل شود که همین مسأله منجر به بالا رفتن سن ازدواج میشود. بالارفتن سن ازدواج، میل به مجرد زندگی کردن را در دختران زیاد میکند که ما در جامعه این امر را میبینیم.
4- تکنولوژی و گردش اطلاعات: انتشار و انتقال اطلاعات بسیار سریعتر از قبل در حال پخش است که این باعث میشود برای فرزندان خانواده ایجاد شک و شبهه شود، مثلا چرا باید به شیوه پدرم زندگی کنم؟ این مسائل سبب میشود شکاف میان نسلها زیادتر از گذشته شود که این امر هم باعث تنش در خانواده میشود و مثلا دختر خانواده تصمیم میگیرد برای کاهش این تنشها به تنهاییزیستی روی آورد.
5- تغییر ارزشهای زنانگی و مردانگی: تحولات اقتصادی و اجتماعی باعث تغییر ارزشهای زنانگی و مردانگی شده است. زنان مانند قدیم دیگر ارزش یک مرد را به تکیهگاه بودنش نمیدانند، زیرا خودشان با توجه به توانشان میتوانند همپای مردان در جامعه حضور پیدا کنند و این مسئله باعث میشود که دختران با خود بگویند: «نیازی نیست ازدواج کنم که تکیهگاه مادی داشته باشم.»
بهترین راهحل
بهترین الگوی استقلال دختران جوان در جامعه ما، استقلال در سایه حمایت و نظارت خانواده و در نظر گرفتن حقوق فردی آنهاست. دختران جوان باید نگرانی و مخالفتهای خانوادهشان را بپذیرند و روی اهدافشان متمرکز باشند. هدف دختران جوان نباید مجرد زندگی کردن باشد بلکه باید اهداف بزرگتری داشته باشند. باید نشان دهند این سبک زندگی هدف نیست بلکه مسیری است برای رسیدن به مقاصد متعالیتر.
بالارفتن سن ازدواج و افزایش زندگی تکنفره
لحظه نما:بالارفتن سن ازدواج از تغییرات اجتماعی است که به عوامل گستردهای وابسته است. در گذشته گفته میشد بالارفتن سن ازدواج به دلیل سختگیریهای خانوادههاست. ارگانها و سازمانهای دانشجویی برای برطرف کردن این عامل، ازدواجهای دانشجویی راه انداختند که بعدا شان داده شد که این کار تجربه موفقی نبوده، زیرا فقط به حل یک عامل بسنده کرده بودند درصورتی که بالارفتن سن ازدواج پدیدهای چندعاملی است و ما نمیتوانیم همه را کنترل کنیم. اما این را باید دانست که تنها یا مجرد زندگی کردن پدیده مذمومی نیست و مانند هر پدیده دیگری مزایا و معایب مربوط به خودش را دارد، مانند طلاق. طلاق ظاهرا یک پدیده زشت و مذموم است اما گاهی برای برخی خانوادهها نقش درمانگرا را دارد.
فایدههای استقلال
زندگی مجردی دختران مانند هر پدیده نوظهوری حتما دارای یکسری مزایا و معایب است. ناگفته نماند که مزایای این پدیده نسبت به معایبش بیشتر است که باید از وی جامعهشناسان مورد ارزیابی قرار گیرد. از مزیتهای این پدیده درحال رشد باید به این مورد اشاره کرد:
1- کاهش تنش در خانواده: دختری که میخواهد از خانواده جدا شود به دلیل شکاف نسلها مسلما با اعضای خانواده اختلاف نظر دارد، که این مسئله منجر به تنش میشود. خیلی از دختران جوان این تنشها را در خود میریزند که بعدها به صورت بیماریهای روان تنی ظهور میکند و سلامت روانی خانواده را بهخطر میاندازد که این جدایی باعث افزایش احترام و کاهش تنش میشود.
2- داشتن انتخابهای آزادانهتر: گاهی در خانواده به دلیل وابستگی اقتصادی، فرزندان از خواستهها و تمایلاتشان دور میمانند مثلا دختری دوست دارد دنبال کار موسیقی برود اما پدر و مادرش با این کار مخالف هستند و از پرداخت هزینههای مربوط به آن دریغ و از وابستگی اقتصادی دخترشان به عنوان یک اهرم فشار استفاده میکنند. اما زمانی که دختر جوان بخواهد تشکیل زندگی تکنفره بدهد ابتدا باید دارای استقلال مادی شود که این امر موجب میشود شخص در آینده انتخابهای آزادانهتری داشته باشد.
3- تمرین استقلال: دختران با تشکیل زندگی یکنفره در واقع با پستی و بلندیهای زندگی آشنا میشوند و مهارتهای زندگی کردن را تمرین میکنند.
4- تقویت مدیریت اقتصادی
5- گسترش مهارتهای ارتباطی
6- افزایش اعتماد به نفس و رضایت از خویش
7- مدیریت بهتر رفتار
از آسیبهایش غافل نشوید
اما معایبی که زندگی مجردی برای دختران رقم میزند هم میتواند بسیار مهم باشند که عبارتند از:
1- مورد قضاوت و نگاه سوءظنانه قرارگرفتن و اینکه این دسته از دختران طعمههای قابل دسترستری هستند.
2- نگران بودن مدام خانواده
3- گریبانگیر شدن با احساس تنهایی
«نه گفتن» را بیاموزید
دختران جوان برای آنکه بخواهند مستقل زندگی کنند باید مهارتهای نه گفتن را تقویت کنند. «نه گفتن» دختران سبب پخته شدن شخصیتشان میشود. وقتی که خانواده از قاطعیت و آمادگی دخترشان مطمئن شوند با فراغی آسودهتر به آنها فرصت مستقل زیستن را میدهند.
ازدواج با مرد سنتی ممنوع!
برای دخترانی که مستقل زندگی میکنند نمیتوان نسخه واحدی را پیچید که آیا در زندگی مشترک موفق خواهند بود یا نه و حکم قطعی داد؛ زیرا موفقیت ازدواج به یک عامل بستگی ندارد.
برخی از این دختران زندگی مشترک خوبی داشتهاند و بعضی نیز با شکست مواجه شدهاند. پس لزوما نمیتوان گفت مستقل و تنها زیستن باعث خوشبختی و بدبختی در آینده میشود اما در کل این دسته از دختران نباید با مردانی که دارای ارزشهای سنتی و مقید به نظام مردسالاری هستند، زندگی کنند.
- 18 مرداد 1393
- 0 دیدگاه
- 512 بازدید